Nagroda Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza

Budynek mieszkalno-usługowy, ul. Broniewskiego 28, Nowy Sącz

Projekt przeciwstawia się obecnie panującym tendencjom bogatej i przesadnej ornamentyki w budynkach mieszkaniowych i przy pomocy skromnych środków wyrazu oraz użytych materiałów, kreuje prostą i czytelną formę architektury.

Projekt i realizacja stanowią przykład właściwego kierunku poszukiwań sposobu projektowania budynków mieszkalnych i rozstrzygnięć estetyczno-formalnych w miejscach zdegradowanych uniformizmem modernistycznej architektury lat 60-tych XX wieku, stanowiącej bezpośredni kontekst miejsca lokalizacji nowego budynku. Projekt przeciwstawia się także obecnie panującym tendencjom bogatej i przesadnej ornamentyki w budynkach mieszkaniowych, a przy pomocy skromnych środków wyrazu i użytych materiałów, kreuje prostą i czytelną formę architektury. Cech indywidualnych nadaje budynkowi wysunięta forma dachu, chroniąca użytkowników przed uciążliwymi wpływami klimatu.

Ograniczenie ilości materiałów wystroju architektonicznego sprzyja prostocie rozwiązań i „elegancji” architektury, przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów inwestycji.

Galeria zdjęć Budynku (13)

Nagrodzone obiekty

Hala KS Cracovia z Centrum Sportu Osób Niepełnosprawnych

Hala KS Cracovia z Centrum Sportu Osób Niepełnosprawnych

Dodaj recenzję
Realizację nagrodzono za wzorowe ulokowanie na wymagających osiach widokowy...
Czytaj dalej
Dom w Kościelisku

Dom w Kościelisku

Dodaj recenzję
Projekt ma charakter ideowej deklaracji i reprezentuje architekturę, gdzie ...
Czytaj dalej
Pomost ze strukturami obserwacyjnymi

Pomost ze strukturami obserwacyjnymi "Enklawa przyrodnicza BOBROWISKO"

Dodaj recenzję
Projekt jest wzorem nieinwazyjnego działania w środowisku przyrodniczym. Ka...
Czytaj dalej